Jumala
Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Pääsiäisateria

Pääsiäisateria

Jeesuksen asettama ehtoollinen käy juutalaisten pääsiäisjuhlan kehyksiin ja se saa mielekkyytensä varsinkin pääsiäisaterian pelastushistoriallisen sisällön valossa:

Egyptissä israelilaiset juhlivat pelastumistaan vihasta sivelemällä verta oven pihtipieliin ja nauttivat uhriaterian, joka loi liitonyhteyden Herraan; tämä yhteys uhriverineen ja liitonaterioineen toteutettiin myöhemmin Siinain vuorella, 2. Moos. 24.

Täyttymyksen valossa ehtoollinen on eskatologisen sovituksen juhla, liitonateria Herran kanssa tämän sovituksen ansiosta. Ehtoollinen osoittaa, että Jeesus verensä (kuolemansa) kautta lahjoittaa ”syntien anteeksiantamisen” ja saa aikaan ”uuden liiton” uhrikuolemansa perusteella.

 

(Kirkkoraamattu 1933/38: Luuk. 22:7-23)

7. Niin tuli se happamattoman leivän päivistä, jona pääsiäislammas oli teurastettava.

8. Ja hän lähetti Pietarin ja Johanneksen sanoen: "Menkää ja valmistakaa meille pääsiäislammas syödäksemme."

9. Niin he kysyivät häneltä: "Mihin tahdot, että valmistamme sen?"

10. Hän vastasi heille: "Katso, saapuessanne kaupunkiin tulee teitä vastaan mies kantaen vesiastiaa; seuratkaa häntä siihen taloon, johon hän menee,

11. ja sanokaa talon isännälle: 'Opettaja sanoo sinulle: Missä on vierashuone, syödäkseni siinä pääsiäislampaan opetuslasteni kanssa?'

12. Niin hän näyttää teille suuren, aterioiville varustetun huoneen yläkerrassa; sinne valmistakaa."

13. Ja he menivät ja havaitsivat niin olevan, kuin Jeesus oli heille sanonut, ja valmistivat pääsiäislampaan.

14. Ja kun hetki tuli, asettui hän aterialle ja apostolit hänen kanssansa.

15. Ja hän sanoi heille: "Minä olen halajamalla halannut syödä tämän pääsiäislampaan teidän kanssanne, ennenkuin minä kärsin;

16. sillä minä sanon teille, etten minä sitä enää syö, ennenkuin sen täyttymys tapahtuu Jumalan valtakunnassa."

17. Ja hän otti maljan, kiitti ja sanoi: "Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne.

18. Sillä minä sanon teille: tästedes minä en juo viinipuun antia, ennenkuin Jumalan valtakunta tulee."

19. Ja hän otti leivän, kiitti, mursi ja antoi heille ja sanoi: "Tämä on minun ruumiini, joka teidän edestänne annetaan. Tehkää se minun muistokseni."

20. Samoin myös maljan, aterian jälkeen, ja sanoi: "Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka teidän edestänne vuodatetaan.

21. Mutta, katso, minun kavaltajani käsi on minun kanssani pöydällä.

22. Sillä Ihmisen Poika tosin menee pois, niinkuin säädetty on; mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta hänet kavalletaan!"

23. Ja he rupesivat keskenänsä kyselemään, kuka heistä mahtoi olla se, joka oli tämän tekevä.

 

Tässä selitys:

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Luuk. 22:6-23)

Pääsiäisateria

7. Tämä päivä, 14. nisankuuta, laskettiin kahdeksanneksi juhlapäiväksi ja myös juhlaviikkoon kuuluvaksi. Sinä iltapäivänä talosta piti poistaa kaikki hapan.

8. Opetuslapset ottivat ensin puheeksi juhlan viettämispaikan (Matt 26:17; Mark 14:12). Heillä ei itsellään ollut siitä ehdotusta. Hän saattoi uskoa tämän tehtävän vain luotettavimmille ystävilleen.

9. Jeesuksella ja hänen ystävillään ei ollut kaupungissa paikkaa, jonne he olisivat voineet majoittua, ja yöt Jeesus vietti näinä viimeisinä aikoina Öljymäellä tai Betaniassa (21:37; Mark 11:12). Pääsiäistä tuli kuitenkin viettää Jerusalemissa, joten heidän oli välttämättä saatava sopiva paikka.

10. Vesiastian kantaminen oli tavallisesti naisten työtä, minkä vuoksi ei olisi vaikeata panna merkille tällaista askaretta suorittavaa miestä. Sitä miestä heidän pitäisi seurata, ja niin he löytäisivät paikan, jossa pääsiäislammas syötäisiin. Samuel antoi Saulille samantapaisen merkin, 1 Sam 10:2-5.

11. Mies oli ilmeisesti yksi niistä, jotka halusivat tehdä jotakin Jeesuksen hyväksi, vaikka saattaisivat joutua itse vaaraan. Tarvitsi vain mainita sana »Opettaja», niin kaikki järjestyisi.

"Vierashuone (katalyma)", 'yösija, majapaikka'. Samaa sanaa käytetään 2:7:ssä.

12. Jerusalemissa oli pääsiäisen aikaan suunnattomat määrät pyhiinvaeltajia, ja oli oikeastaan ihme, että heille riitti tilaa. Talon on täytynyt olla suuri. Omistaja oli luultavasti rikas. On mahdollista, että tämä suuri sali (yläsali) oli sama, jossa opetuslapset kokoontuivat Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen ja myöhemmin helluntaipäivänä. Heidän piti valmistaa pääsiäislammas, happamaton leipä, yrtit ja muu asiaankuuluva.

13. Jeesus oli ennustanut monia yksityiskohtia. Jos jotkut niistä olisivat pettäneet, opetuslapset eivät olisi voineet suorittaa tehtäväänsä, mutta kaikki piti täsmälleen paikkansa. Evankelistalla näyttää olleen käsitys, että tässä vaikutti Jeesuksen yliluonnollinen tieto eikä asioita siis ollut järjestetty ennakolta. Muut kymmenen opetuslasta, näiden joukossa Juudas, eivät tietäneet, missä he söisivät.

14. Oli torstai-ilta. Kun ensimmäinen tähti ilmestyi iltataivaalle, alkoi juutalaisten perjantai.

15. Mitä lähemmäksi kärsimistään ja kuolemaansa Jeesus tuli, sitä enemmän hän halusi ja kaipasi kaiken tämän jo tapahtuvan, niin että lunastustyö saataisiin loppuun suoritetuksi. "Halajamalla halannut (epithymia epithymeè)", oikeastaan 'ikävöiden halunnut'. Sanat ilmaisevat harrasta kaipausta. Niitä käytetään Lasaruksesta, joka halusi ravita itseään rikkaan miehen pöydästä putoavilla muruilla (16:21). Jeesus halusi koko sydämestään syödä pääsiäislampaan, sillä hän tiesi tämän aterian johtavan niihin viimeisiin tapahtumiin, jotka kuuluivat hänen maalliseen palvelustehtäväänsä.

 

16. Maallinen pääsiäisateria päättyi. Sen tilalle tuli kristittyjen ehtoollinen. Tämä oli Jeesuksen viimeinen ateria ennen kuolemaa, mutta hän on mukana myös ensimmäisellä aterialla seurakuntansa kanssa ensimmäisen ylösnousemuksen jälkeen.

17. Jeesus ojensi ensimmäisen maljan kiertämään pöydässä. Sen jälkeen luettiin kiitosrukous. On mahdollista, että joku toisista ojensi hänelle maljan täytettyään sen. Joko he kaikki joivat tästä tai täyttivät siitä oman pikarinsa.

18. Jeesus tiesi kuolevansa muutamia tunteja tämän jälkeen, ja hänen kuollessaan pääsiäisen vietto oli täyttänyt perimmäisen tehtävänsä. Viinipuun hedelmä ilmaisee tämän maailman ja uuden luomakunnan vastakkaisuutta.

 

19. Siinä vaiheessa, kun piti muistella Israelin vapautumista Egyptistä, Jeesus otti leivän ja siunasi sen. Sen jälkeen hän jakoi sen heille kaikille. Tämä tapahtui luultavasti juutalaisen aterian toisessa ja kolmannessa vaiheessa. Pääsiäislampaaksi tuli nyt Jeesus itse. Sana "teidän" ei tarkoita vain paikalla olleita opetuslapsia, vaan myös kaikkia niitä, joita he edustivat, kaikkia Jeesukseen uskovia.

20. Jumalan ja Israelin liitto tehtiin Mooseksen välityksellä Siinailla. Se solmittiin uhrin pohjalle ja sinetöitiin vihmomalla uhrieläinten verta alttarin ja kansan ylle. Kansa sai osallistua myös uhriateriaan (2 Moos 24). Tällainen oli vanha liitto. Jeesuksessa Jumala on vahvistanut »uuden liiton» (Jer 31:31) koko ihmiskunnalle. Se tehtiin Golgatalla seuraavana päivänä, perjantaina. Silloin tuotiin suuri ja todellinen uhri ristin ollessa alttarina, kun Jeesus sijaiskärsijänä antoi itsensä kuolemaan (»minun veressäni, joka teidän edestänne vuodatetaan»). Silloin Jumala antoi anteeksi syntivelkamme (Matt 26:28:ssa lisätään »syntien anteeksiantamiseksi»), ja niin luotiin uusi suhde ja yhteys Jumalaan. Jumalan lapseus sai uuden perustan. Samoin kuin ateria liitettiin vanhaan liittoon merkiksi Jumalan ja hänen kansansa välisestä yhteydestä, myös uuteen liittoon kuuluu ateria, pyhä ehtoollinen. Siinä suhteemme Jumalaan uudistuu, se Jumalan lapseus, joka meillä on syntien anteeksiantamuksen perusteella. "Liiton verestä" puhutaan myös Sak 9:11:ssä - siinä profeettakirjassa, jonka lukemisella aloitettiin »hiljainen viikko».

21. Nämä Jeesuksen sanat ilmaisevat Juudaksen olleen mukana aterialla. Se, että hän oli läsnä tässä pyhässä tilaisuudessa, ei häirinnyt muita mukana olijoita. Sanat "minun kanssani, ei" »teidän kanssanne», osoittavat Jeesuksen erottaneen kavaltajan muista opetuslapsista. Se osoittaa myös, että vain Jeesus oli nyt yhteydessä häneen.

22. Jumala tiesi, mitä Juudakselle tapahtuisi. Hänen pahuutensa oli Jumalan tiedossa, ja hän oli sallinut sen iankaikkisessa viisaudessaan. "Säätää (horidzè)", 'määrätä, päättää, merkitä raja'.

23. Tämä tuli opetuslapsille täydellisenä yllätyksenä. He saattoivat tuskin uskoa korviaan. Matteuksen mukaan (26:22) jokainen heistä kysyi, oliko juuri hän se, jota Jeesus tarkoitti. He eivät siis syyttäneet toisiaan, eikä kukaan epäillyt Juudasta petturiksi. Tämä osoittaa, miten varovaisesti Juudas oli menetellyt.

 

Sivun alkuun

 

Rikkaus sydämen kahle -sivulle

 


©2020 Pääsiäisateria | JUMALAN VALTAKUNTA - suntuubi.com